Sunt matpakkebrød

BAKING MED SURDEIG | alt du som nybegynner trenger å kunne

18. mars 2018 | Boller & Brød, Ernæring, Kropp

Jeg husker selv når jeg skulle begynne med surdeig. Jeg hadde fått en starter på et fermenteringskurs, men hadde null peil på hvordan jeg skulle bruke den eller holde liv i den. Du finner mye info på nett, men for meg som nybegynner ble det rett og slett for mye info.  Det var også grunnen til at surdeigstarteren min fikk en ganske brå død.

Men jeg var fast bestemt på å mestre baking med surdeig. Så før jeg gikk i gang med forsøk nummer to brukte jeg mye tid på å sette meg inn i surdeig og surdeigbaking. Og ikke minst, hvordan man kunne gjøre det enklest mulig!

Så nå skal vi  se på hvordan du lager din egen surdeig starter, hvordan du holder den i livet og ikke minst hvordan du baker med den.

Om du ennå ikke har lest deg opp på alle helsefordelene ved å bake med surdeig, så kan du finne det HER

SLIK LAGER DU DIN EGEN SURDEIGSTARTER I 4 ENKLE STEG:

Du trenger:

  • Økologisk grovt speltmel
  • Kaldt vann
  • Plastikk eller glassbolle
  • En glass krukke

DAG 1:

Bland sammen 1 dl mel og 1 dl kaldt vann.

Dekk bollen med plast, men pass på at den får litt luft.

La det stå i rom temperatur i 10-12 timer.

DAG 2:

Ta frem bollen igjen.

Tilsett 0,5 dl kaldt vann og 1 dl mel.

Dekk til som dagen før.

La det stå på benken i romtemperatur i 24 timer

 

DAG 3:

Tilsett 0,5 dl kaldt vann og 2 dl mel.

Dekk til bollen og la den stå på benken i nye 24 timer.

ETTER 24 TIMER HAR DU STARTEREN DIN.

Ta 3-4 ss av surdeigen over i et glass.

Tilsett 1 dl mel og 0,5 dl kaldt vann. Dette er starteren din!

 

 

HVORDAN PLEIE SURDEIG STARTEREN DIN?

Det er flere måter å gjør dette på, men om planen din er å bake en gang i uka eller sjeldnere er den enkleste måten å holde liv i surdeig starteren i kjøleskapet. Du oppbevarer den da i en glasskrukke, men det er viktig at den får litt luft.

En gang i uka må starteren din mates:

  • Ta den ut av kjøleskapet en til to timer før den skal få mat. Du vil da se at den våkner litt og begynner å boble.
  • Om du har planer om å bake med starteren din så tar du nå av den mengden du skal bruke før du mater den.
  • Tilsett 2 ss mel og 4-5 ss kaldt vann. Konsistensen skal være som en tynn grøt.
  • Sett den tilbake i kjøleskapet.

 

HUSK Å VEKKE STARTEREN DIN FØR DU SKAL BAKE MED DEN!

Skal du bake surdeig andre dager enn den dagen du gir den mat gjør du følgende:

  • Ta av den mengden starter du skal bruke.
  • Sett resten av starteren inn i kjøleskapet med en gang.
  • La den mengden starter du skal bruke til baking stå i romtemperatur til du ser den bobler litt. Hvor lang tid dette tar avhenger av temperatur i rommet og mengde starter.

ELTEFRITT GRYTEBRØD | med rug og chiafrø

 

GODE OPPSKRIFTER Å STARTE MED!

Det enkleste å begynne med er helt klart pannekaker og vafler.

Jeg kan anbefale disse pannekakene fra www.barebrabarnemat.no

Og disse vaflene fra hele Norges fermenterings guru – Gry Hammer

Så klart må jeg anbefale mitt eget «SPIS MAGEN FLAT BRØD» HER

Jeg har også testet disse rundstykkene fra www.godtformagen.no med stor suksess! Veldig enkle!

 

Nå som jeg endelig har fått laget meg en ny starter håper jeg det kommer flere oppskrifter med surdeig her på bloggen også. Litt enklere nå som jeg kan vise alle leserne mine hvor ENKELT det er å lage sin egen starter!

Jeg håper du får stor glede av denne lille guiden, og anbefaler alle med litt interesse og nysgjerrighet i matveien å prøve!

 

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocuse). For mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

 

 

 

 

18. mars 2018 | Boller & Brød, Ernæring, Kropp

Kommentarer (7)

  1. Tusen tusen takk! Jeg har min starter i kjøleskapet og har lagt pannekaker i dag med stor suksess!

  2. Dette skal absolutt prøves, gleder meg! Kanskje jeg må vente til påskeferien er over, så den ikke før med en gang. MÅ det brukes økologisk speltmel?

  3. Takk for oppskriften, kan man bruke annet mel enn økologisk grovt speltmel? Har litt problemer med å få taki det, og har så lyst til å forsøke meg på surdeigsstarter

  4. Hei.
    Jeg har nå laget starteren to ganger, men hver dag kommer jeg til at surdeigstarteren er klar, men i siste steget hvor den skal blandes opp for så å settes i kjøleskapet så dør den. Den bobler fint og ser kjempebra ut før dette steget, men så er det slutt. Hjelp! Hva gjør jeg galt, jeg har fulgt både oppskrift og meltype til punkt og prikke.

Comments are closed.